SÁIK Székhelyintézmény

Megyei Német Nyelvi Civilizációs Verseny

IV. Megyei Német Nyelvi Civilizációs Verseny

2018. március 23-án intézményünkben az idegen nyelvé volt a főszerep. A VIII. Országos Angol Nyelvi Civilizációs Verseny mellett a IV. Megyei Német Nyelvi Civilizációs Versenynek adott otthont a Gagarin. Nagy, de igen hálás munkát vállalt magára német nyelvi munkacsoportunk négy évvel ezelőtt, amikor meghirdettük a megye 7-8. osztályos tanulói számára a négyfordulós civilizációs versenyünket.
Napjainkban az idegennyelv-tudás szerepe, jelentősége kulturális és gazdasági szempontból is vitathatatlan. Célunk az volt, hogy a diákok a tanóra keretein kívül is találkozzanak a német nyelvvel, érdeklődésüket, motivációjukat felkeltsük a német nyelvterület kultúrája iránt.
Az ünnepélyes megnyitón intézményünk vezetője, Devcsics Annamária köszöntötte a vendégeket, majd Agg Veronika tanítónő 1. b osztályos tanítványai vidám német nyelvi műsorral kedveskedtek a versenyzőknek.
Ezt követően mesés hangulatban, lázas izgalomban zajlott a vetélkedő. A versenyre 17 csapat nevezett, a döntőre a legeredményesebb 7 csapat kapott meghívást. Az idei verseny témája a Grimm-mesék, a német meseút volt. A döntő első részében a csapatok német nyelvű játékos feladatokat oldottak meg, amelyek kapcsolódtak a híres Grimm testvérek életútjához és az általuk összegyűjtött legismertebb mesékhez.
A verseny második részében a hangulat fokozódott, hiszen csapatok egy általuk kiválasztott Grimm-mese német nyelvű dramatizálásával készültek. A színvonalas produkciók szereplőknek, felkészítő tanároknak, házigazdáknak egyaránt felejthetetlen perceket szereztek. Láthattuk Holle anyót, Jancsit és Juliskát, gyermekkorunk kedvelt mesehősei keltek életre ezen a délutánon. A verseny feladatait és a produkciókat háromtagú zsűri értékelte: Pilát Andrea, Tárkányi Lívia és Turcsányi Marianna.
Rendezvényünk sikerét és népszerűségét bizonyítja, hogy a kollégák vállalják a felkészítéssel járó munkát, és visszatérő vendékekként üdvözölhetjük őket.


A verseny eredménye

1. helyezés Murmeltiere Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola
Felkészítő tanár: Bacsúr Szilvia
2. helyezés Intelligente Mädels Cogito ÁMK Dr. Krepuska Géza Általános Iskola Somoskőújfalu
Felkészítő tanár: dr. Tóthné Nagy Zsuzsanna
3. helyezés Rapunzel Balassagyarmat Dózsa György Általános Iskola
Felkészítő tanár: Lázai Tünde

Támogatóink

• Budapesti Német Nagykövetség
• Goethe Intézet
• Raabe Klett Oktatási Tanácsadó és Kiadó Kft.

 
   1/26